Voetinform.nl

Medisch & Zorg

Hoe werkt zorgtoeslag?

Elk jaar worden de zorgpremies in november bekendgemaakt. Dit jaar werd dit 12 november gedaan. Heel veel mensen maken op basis van de hoogte van de zorgpremies de beslissing of ze wel of niet willen overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Zo’n verzekering kan best veel geld kosten en om die reden heeft de overheid de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen ingevoerd. In dit artikel lees je alles over de zorgtoeslag; voor wie het bedoeld is, aan welke criteria je moet voldoen en dus hoe het werkt.

Wat houdt zorgtoeslag in?

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid, om de maandelijkse zorgpremie die je moet betalen tegemoet te komen. Hiermee kun je gedeeltelijk of geheel je zorgverzekering mee betalen. Zoals al eerder aan bod is gekomen kunnen de kosten van de zorgpremie hoog oplopen en om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen betaalbaar blijven heeft te overheid de zorgtoeslag ingevoerd. Zo kunnen de mensen die het minder breed hebben ook gebruik maken van de goede zorg in ons land.

Hoe kom je in aanmerking?

Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Dit spreekt dat vrij voor zich, omdat de overheid niet zomaar aan iedereen tegemoet kunnen komen. Zo moet je:

  • Geen inkomen hoger dan de inkomensgrens hebben
  • Geen vermogen hoger dan de vermogensgrens hebben
  • Minimaal 18 jaar of ouder zijn (dus je moet meerderjarig zijn)
  • Een Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning
  • Een Nederlandse zorgverzekering hebben

Zoals je kan zien is de toeslag echt specifiek voor mensen met een lager inkomen en/of vermogen. De hoogte van de toeslag hangt af van je inkomen.