Voetinform.nl

Medisch & Zorg

Beter leren slapen? 4 tips

Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Een goede nachtrust kun je dus maar beter serieus nemen. Hieronder vind je een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om beter te slapen.

1. Doe de nodige aanpassingen in je slaapkamer

Zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Elk lampje of schijnsel kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Je ogen kunnen namelijk ook licht registreren als ze gesloten zijn. Lukt het niet om je slaapkamer volledig te verduisteren? Gebruik dan een slaapmasker.

Apparaten met elektromagnetische straling dien je te vermijden in je slaapkamer. Dit zijn smartphones, laptops, tv’s en vrijwel alle andere dingen die op stroom werken.

Maak het niet te warm in je slaapkamer. Een koele, frisse kamer met een temperatuur tussen de 15 en 18 graden is de ideale temperatuur om in te slapen. Ten slotte kun je ook eens kijken naar de kwaliteit van je kussen, dekbed en matras.

Goed slapen is een gezonde manier om je cortisol waarden te verlagen!

2. Let op je voeding

Het is geen goed idee om te eten vlak voor je gaat slapen. Kies ’s avonds voor een lichte maaltijd die makkelijk verteerbaar is. Daarnaast is het ook bewezen dat alcohol een negatief effect heeft op je slaapkwaliteit. Drink dus geen alcohol voor je naar bed gaat. Dit zal de slaappatronen verstoren.

3. Breng jezelf tot rust

Bij de meeste mensen activeert de biologische klok rond tien uur ’s avonds de slaapcyclus. Deze klok kun je een handje helpen door ’s avonds de lichten te dimmen en de televisie en computer op tijd uit te zetten. Doe kalmerende activiteiten zoals een boek lezen, een warm bad nemen of ontspanningsoefeningen. Vermijd sporten voor je gaat slapen. Door te sporten maak je adrenaline aan en dat maakt het moeilijker om in slaap te vallen.

4. Creëer een slaaproutine

Voeg structuur toe aan je slaappatroon. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip slapen en sta ook altijd op hetzelfde uur weer op. Houd dit ritme ook aan in het weekend. Door een bepaalde routine toe te passen, weet je lichaam na een tijdje perfect dat het bijna slaaptijd is. Hierdoor ga je je vanzelf moe voelen en lukt het een stuk beter om goed te slapen.