Voetinform.nl

Medisch & Zorg

Wat is boeddhisme en waar kun je het beoefenen?

De vraag ‘wat is boeddhisme?’, is een vraag die veel mensen zich in deze tijd stellen. Er is namelijk meer en meer belangstelling voor deze Oosterse leer. Door het een leer te noemen wordt er eigenlijk al een antwoord gegeven op de vraag ‘wat is boeddhisme?’, maar het is niet een compleet antwoord en misschien zelfs wel een verkeerd antwoord. Als je een antwoord wilt op de vraag ‘wat is boeddhisme?’, dan kun je het beste even een kijkje nemen op de website van buddho.org. Het probleem bij het beantwoorden van de vraag ‘wat is boeddhisme?’, is het feit dat er nogal wat verschillende soorten zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt maar mindfulness, dan zit daar zeker ook heel veel boeddhisme in, maar het is niet hetzelfde als de leer van de Boeddha zoals die vele jaren geleden is ontwikkeld. De notie van ‘ontwikkelen’ is ook een hele westerse manier om er naar te kijken. Daardoor vertroebelt het antwoord al snel, omdat we elke uitleg bekijken door een westerse bril. Mindfullness is dan ook een sterk verwesterde versie van het boeddhisme. Er zijn ook mensen die het boeddhisme zien als een religie, maar ook dat is onjuist. Boeddha is geen god die aanbeden moet worden. Boeddhisme is veel meer een persoonlijke reis en de Boeddha, als hij nog zou leven, kan je dan ook alleen de technieken leren om zelf verlichting te vinden. Als je de vraag ‘wat is boeddhisme?’ dus wilt beantwoorden, dan is het een goed idee om het vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Op die manier pin je je interpretatie niet vast op 1 zienswijze. Want hoewel het bij het boeddhisme heel erg draait om meditatie technieken, is er wel degelijk ook een wereldbeeld actief. Dat wereldbeeld is ook verstrengeld met de manier waarop onze menselijke psyché werkt. Boeddhisme is daardoor een leer, maar ook een filosofie en een set aan vaardigheden/technieken. Daardoor kun je een vraag als ‘wat is boeddhisme?’, op verschillende manieren beantwoorden afhankelijk van welk perspectief je inneemt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de technieken en dan een uitleg geven in termen van meditatie. Maar je kunt ook kijken naar de achterliggende filosofie of het achterliggende wereldbeeld en een uitleg geven die dit wereldbeeld beschrijft. Wat voor uitleg je ook leest, het is belangrijk om je westerse blik zoveel mogelijk naast je neer te leggen of om je in ieder geval bewust te zijn dat iedere uitleg gekleurd wordt door je westerse perspectief. Als je het bij boeddhisme over een filosofie hebt, dan ben je het eigenlijk al aan het updaten naar westers fenomeen. 

Wat is boeddhisme? Surf naar buddho.org voor het antwoord

Als je een uitgebreid antwoord wilt op de vraag wat boeddhisme is, dan kun je het beste een kijkje nemen op de website van buddho.org. Hier vind je in detail uitgelegd wat de originele leer is van de Boeddha en hoe dat zich vertaalt naar de meditatietechnieken van vandaag de dag in onze westerse wereld. 

Meer weten? Kijk dan op de site

Op de site vind je in heldere woorden uitgelegd wat het boeddhisme is, maar ook wat je van de mediatielessen mag verwachten. Zo kun je op de site terecht voor: 

  • Meditatie cursussen
  • Kosten meditatie 
  • Locaties