Voetinform.nl

Medisch & Zorg

Wanneer ben ik verslaafd aan alcohol drinken?

Als je regelmatig een alcoholisch drankje nuttigt ben je dan verslaafd aan alcohol drinken? Hoeveel en hoe vaak drink je alcohol voordat je je zelf een verslaafde kan noemen? Alcohol is een drug die door de maatschappij is geaccepteerd, hierdoor is het moeilijk in te zien wanneer iemand nou echt verslaafd is. Stoppen met alcohol drinken is een enorm moeilijke en pittige keus, juist omdat een alcohol verslaving vaak te laat wordt opgemerkt. 

Welke fases doorloop je als verslaafde

Niet alleen is iedere verslaving anders, maar ook reageert iedere persoon anders op een verslaving, het is dan ook geen verrassing dat iedere verslaafde uniek is. De verslaafden hebben wel soortgelijke fases doorlopen, voordat ze daadwerkelijk verslaafd waren. Het nadeel van verslaafd zijn aan alcohol is dat er pas in de laatste fase te zien is dat het om een verslaving gaat. De experimenteerfase is de eerste fase, hier wordt alcohol genuttigd om uit te proberen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt er steeds meer alcohol gedronken, maar ook steeds vaker. Dit beïnvloedt echter nog niet zijn leven, waardoor de verslaafde grote hoeveelheden alcohol blijft drinken.  Deze fase heet de fase van sociaal gebruik, hierna ga je geleidelijk verder in fase 3 en 4. In de laatste fase wanneer het je leven gaat belemmeren dan is het pas echt een verslaving geworden. 

Waar kan je terecht als verslaafde?

Hulp zoeken als verslaafde is erg lastig, niet omdat er geen hulp te vinden is. Nee in tegenstelling, het duurt zo lang omdat het toegeven dat je verslaafd bent het langste en moeilijkste onderdeel is. Wanneer je directe hulp voor je verslaving nodig hebt kan je terecht bij Connection SGGZ. Hier zijn mensen werkzaam die gespecialiseerd zijn in de problematiek die bij een verslaving komen kijken. Na aanmelding wordt er samen gekeken naar een behandelplan, zodat de verslaafde een traject in kan gaan die op maat is gemaakt.