Voetinform.nl

Medisch & Zorg

De hielspoor; Moet u dit laten behandelen?

Het menselijk lichaam is complex, maar een prachtig systeem dat zich aanpast en leert. Het  vindt voortdurend manieren om zichzelf op te bouwen en te versterken door ervaringen. Een voorbeeld hiervan is de reactie van onze botten op spanning. 

Wanneer er rond een bot een ontsteking of letsel ontstaat door spanning aan zachte weefsels, kan het bot reageren door nieuw bot aan te maken op een bestaand bot. Dit is de manier waarop het bot zichzelf versterkt. 

Een hielspoor is precies dit. Het is een benig uitsteeksel of groei van de onderkant van het hielbot dat zich in de loop van de tijd vormt als gevolg van herhaalde spier- en gewrichtsbelasting van activiteiten zoals lopen, rennen en springen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de oorzaak van een hielspoor dus gewoon de reactie op het probleem en niet noodzakelijk de oorzaak van de pijn. 

Hoe weet u zeker dat u last heeft van een hielspoor?

Een hielspoor kan alleen definitief worden gediagnosticeerd met diagnostische beeldvorming zoals bij een röntgenfoto’s of echografie. Als u een zeer plaatselijk gebied van pijn op uw hielen ervaart, overleg dan altijd met uw arts om te bepalen of u wellicht een hielspoor zou kunnen hebben of niet.

Wat gebeurt er als het niet wordt behandeld?

Helaas is een hielspoor, of welk botspoor dan ook, permanent en kan niet zonder operatie worden verwijderd. De pijn die gepaard gaat met een hielspoor zal echter waarschijnlijk verergeren en chronisch worden als u geen behandeling zoekt om de verwonding van het zachte weefsel aan te pakken. 

Het kan leiden tot veranderingen in uw looppatroon om de pijn op te vangen en te compenseren; wat resulteert in een mank lopen en secundaire verwondingen aan de heup- en kniegewrichten. Als u wandelen of activiteiten eenmaal vermijdt, is de kans op gewichtstoename groter. 


Wilt u meer weten over hielsporen en wat u hiertegen zou kunnen doen? Ga dan voor meer informatie naar www.skystep.nl